Personligt från femton till nu. När jag som uppkäftig och punkig 15 åring ändå gjorde som min morsan ville gick på den där målarkursen för Birgitta ÖgneloohBirgitta Ögnelooh. Där i det gamla huset som för längesedan nu är rivet i Boxholm hände någonting. Jag förstod det inte just då mer än att jag kände en otrolig lust […]

personligt personligt

Personligt från femton till nu.

När jag som uppkäftig och punkig 15 åring ändå gjorde som min morsan ville gick på den där målarkursen för Birgitta ÖgneloohBirgitta Ögnelooh. Där i det gamla huset som för längesedan nu är rivet i Boxholm hände någonting. Jag förstod det inte just då mer än att jag kände en otrolig lust till måleriet. Just då fanns skådespelar drömmar och det var långt senare som jag förstod att det var i måleriet min utrycksform ligger.

Jag bodde ett år i Schweiz och arbetade hos min syster som aupair. Tiden där har för alltid burit med sig en ödmjukhet inför människor som inte är födda här i Sverige. Jag har egna erfarenheter av att inte kunna språket inte känna till kulturen. Att bygga upp ett nytt kontaktnät och att förstå vikten av min egen kultur och uppväxt. Hur roligt det var med allt svenskt som när vi har och handlade på ikea. Jätte larvigt här och nu men just då någonting jag levde på i veckor. Väl hemma i Sverige igen hade familjen flyttat till VärnamoVärnamo. Jag kunde hyra ett rum med kokvrå ovanför mina föräldrar så jag följde med och var kvar i Småland i sex år.

Jag sökte konstskola i FränstaFränsta en bit in i landet från Sundsvall. Där hade vi olika konstprojekt som vi läste i olika block. Vi hade grafik, keramik, måleri och skulptur. Flera vänner från den tiden lever och verkar som konstnärer i dag. Tanken var att jag skulle gå tre år där men jag sökte Nyckelvikskolans textila linje och kom in. Därför packade jag min väska och flyttade från Fränsta till en fyra i HagsätraHagsätra ihop med två andra tjejer. Skolan där läste vi en termin textiltryck och en termin vävning varvat med måleri, skulptur och kroki. De lärare jag hade där satte djupa spår och jag tänker ofta på UffeUffe min skulptörlärare som alltid sa på sin stockholmska -du måste ha en vilja. Och allas vår favorit Sirpo vars sätt att lära ut jag inte förstod då men som jag alltid strävar efter idag. Han är och förblir min evige mentor inom undervisningens konst.

Efter några år i Stockholm bestämde sig jag och en väninna att flytta från Stockholm. Vi hittade och hyrde ett litet hus ute på landsbygden i Östergötland. Vi flyttade båda från välvärmda lägenheter med skottade portar till ett litet kallt hus med utedass och handpump i köket för kallvattnet. Ganska snart saknade min väninna stadens ljus och jag bodde kvar ett år själv. En kväll sade en barndomsvän till mig -va smal du blivit! Då tänkte jag att nu får det vara nog, nog med potatis luncher och cigaretter och kaffe till kvällsmat. Jag började jobba och fick lite pengar i kassan och köpte jag ett hus i Boxholm. Precis innan det hade jag träffat kärlek min blivande man Andreas.

20141004_163038 20160106_14195820151013_17333320150808_094023

Vi bor nu i Linköping och har tre barn. Sixten, Ester och minstingen Göte. Just nu gör jag en nysatsning och arbetar två dagar i veckan i ateljén. Planerar in för en satsning i Schweiz och har fyra tavlor klara och arbetar med en digitalfolder för att locka gallerister från St GallenSt Gallen att vilja ha mina grejer på en separatutställning.

Skolor
TUC SwedenTUC Sweden  Tranås, webbutvecklare
NyckelviksskolanNyckelviksskolan  Stockholm, textilkonst
Ålsta folkhögskolaÅlsta folkhögskola  Fränsta, allmänkonst
Edelviks folkhögskolaEdelviks folkhögskola  Burträsk,  teater
Värnamo FHSVärnamo FHS Värnamo sömnad och vävning
Sixten i Sommarstugan
Sommarstugan i Boxholm

Jag och mina kompisar som driver ateljé SoT ställer fortlöpande ut på restaurang Folke Bistro som ligger på Storgatan i Linköping. Gå dit ta en matbit och kolla in schysst konst.

Fredrik Stolpe en gammal vän som har en bloggblogg gå in och läs om du gillar elektronisk musik och vegomat!

Chatrine min kära kusin som har en bra bloggblogg om du gillar hälsa, löpning och livet.