Personligt

Personligt från femton år till 54.

När jag som uppkäftig och punkig 15 åring ändå gjorde som min morsan ville gick på den där målarkursen för Birgitta ÖgneloohBirgitta Ögnelooh. Där i det gamla huset som för längesedan nu är rivet i Boxholm hände någonting. Jag förstod det inte just då mer än att jag kände en otrolig lust till måleriet. Just då fanns skådespelar drömmar och det var långt senare som jag förstod att det var i måleriet min utrycksform ligger.

Jag bodde ett år i Schweiz och arbetade hos min syster som aupair. Tiden där har för alltid burit med sig en ödmjukhet inför människor som inte är födda här i Sverige. Jag har egna erfarenheter av att inte kunna språket inte känna till kulturen. Att bygga upp ett nytt kontaktnät och att förstå vikten av min egen kultur och uppväxt. Hur roligt det var med allt svenskt som när vi har och handlade på Ikea eller när tysk tv visade utvandrarna. 

fotograf Niet mora

Från Östergötland till Småland

Väl hemma i Sverige igen hade familjen flyttat till VärnamoVärnamo. Men jag kunde följa med jag kunde hyra ett rum med kokvrå ovanför mina föräldrar och  jag var kvar i Värnamo i sex år.

Gör verklighet av mina konst drömmar

Jag sökte flera folkhögskolor inom konst och sedan valde en konstskola i FränstaFränsta en bit in i landet från Sundsvall. Där hade vi olika konstprojekt som vi läste i olika block. Vi hade grafik, keramik, måleri och skulptur. Flera vänner från den tiden lever och verkar som konstnärer i dag.

Tanken var att jag skulle gå tre år där men jag sedan sökte Nyckelvikskolans textila linje och kom in. Därför packade jag min väska och flyttade från Fränsta till en fyra i Hagsätra Hagsätra södra Stockholm ihop med två andra tjejer. Skolan där läste jag textiltryck och vävning varvat med måleri, skulptur och kroki.

Däremot de lärare jag hade där satte djupa spår och jag tänker ofta på UffeUffe min lärare i skulptur som alltid sa på sin stockholmska -du måste ha en vilja. Och allas vår favorit Sirpo vars sätt att lära ut jag inte förstod då men som jag alltid strävar efter idag. Han är och förblir min evige mentor inom undervisningens konst. Tyvärr finns han inte kvar längre bland oss och jag tänker på honom ofta. 

Tillbaka till Östergötland

Efter några år i Stockholm bestämde jag mig för att flytta från Stockholm. Jag hittade ett litet hus mitt ute i skogen i Östergötland nära Malexander. Efter att jag flyttat från lägenhet med  centralvärme och skottade portar till ett litet kallt hus med utedass.  Nätterna var så tysta och svarta. Men stjärnhimlarna syntes som bäst där. Jag lärde mig att jag klarar mycket mer än vad jag tror och tiden var givande men ingenting jag vill återuppleva.  

Men efter nästan ett år ensam i skogen träffade jag min nuvarande man Andreas och vi köpte ett hus i Boxholm som vi numer har kvar som sommarstuga.  

Vi bor nu i Linköping och har tre barn. 

 

Andreas och Vikky
Vår minsta son
Vår dotter
Vår äldste son med min mamma
Skolor
 
NyckelviksskolanNyckelviksskolan  Stockholm, textilkonst
Ålsta folkhögskolaÅlsta folkhögskola  Fränsta, allmänkonst
Edelviks folkhögskolaEdelviks folkhögskola  Burträsk,  teater
TUC SwedenTUC Sweden  Tranås, webbutvecklare
Värnamo FHSVärnamo FHS Värnamo sömnad och vävning
Sixten i Sommarstugan
Sommarstugan i Boxholm

Jag har tillhört   Atélje Torggatan 6Atélje Torggatan 6  men bestämde mig i år för att stå på egna ben och har nu en egen ateljé på DjurgårdsgatanDjurgårdsgatan i Linköping som ligger ett stenkast från där jag bor. Känns jätte lyxigt att kunna gå över till ateljén på 5 minuter.